Tradycyjne targowisko przed halami

Kaszubskie gospodynie, lokalni hodowcy oraz borowiaccy badylarze

Targowisko - bazar przed halami miejskimi to jedno z najbardziej charakterystycznych miejsc kojarzonych z obiektem Miejskich Hal Targowych w Gdyni. Na bazar przyjeżdżają głównie gospodynie i rolnicy z Kaszub i Kociewia, sprzedający świeży nabiał własnego wyrobu, miody z lokalnych pasiek, a także grzyby, marynaty, zbierane w lasach grzyby i owoce leśne. Ważną cechą transakcji są negocjacje cenowe, a także pogawędka z gospodyniami, które chętnie opowiadają o każdym z własnych produktów oraz miejscu jego pochodzenia i wytworzenia. Przy odrobinie szczęścia, otrzymamy także przepis na udaną marynatę czy np. sałatkę warzywną. Najczęściej sprzedawane produkty gospodarskie na targu:

  • Miody z własnych pasiek
  • Konfitury
  • Jaja
  • Kurczaki i gęsi
  • Suszone grzyby
  • Twaróg
  • Masło i śmietana z własnego wyrobu
  • Mleko z małych gospodarstw
  • Marynaty (m.in. grzyby marynowane, szczaw)
  • Czosnek, majeranek, chrzan
Sezonowo m.in. pigwa, żurawina, leśne runo, jemioła, leśne zioła.