Pokazy Kulinarne - Targowisko Smaków

Hale Targowe to tętniące życiem oraz mieniące się wielobarwną mozaiką kolorów miejsce codziennych oraz specjalnych zakupów, w tym najczęściej warzyw, owoców, miodów, świeżego mięsa i ryb, nabiału, a także stosowanych w kuchni ziół i przypraw. 

  • Jakość oraz różnorodność oferty, to bez wątpienia główne atuty zakupów na halach.
  • Szefowie kuchni restauracji Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni, często sami, osobiście wizytują Hale i dokonują wyboru, selekcji produktów.

Proponujemy Państwu udział w jedynym, tego rodzaju przedsięwzięciu - w którym zaproszeni kucharze, szefowie restauracji, dostaną zadanie wyszukania na halach targowych, najlepszych składników i surowców - w celu przygotowania dań do nowego, sezonowego menu.

Każdy uczestnik naszego kursu, będzie mógł razem z mistrzem kuchni, krok po kroku, zaopatrzyć się w niezbędne składniki, oraz nauczyć się przyrządzania smacznych dań, którymi zaskoczą swoich najbliższych.

Swój udział w projekcie zgłosiły m.in. restauracje:

Pierwszy otwarty pokaz kulinarny - LIVE Cooking został przeprowadzony w przedświąteczną sobotę 12 kwietnia 2014 r.

Spacer oraz pokaz kulinarny Live Cooking poprowadziła Ewa Malika Szyc Juchnowicz z Restauracji "Malika" (Szlak Kulinarny Centrum Gdyni), gdyńska szefowa kuchni, znana z telewizyjnych programów kulinarnych, uczestniczka i finalistka cyklu 'Gotuj o wszystko' w TVN oraz 'Top Chief'  w telewizji Polsat. 

  • foto relacja ze spaceru na naszej stronie - w zakładce galeria
  • portal Onet.pl - sekcja Trójmiasto

Inne pokazy oraz spacery kulinarne w 2014 r.

  • 31 maja - spacer i pokaz kulinarny dedykowany miłośnikom kuchni wegetariańskiej - który poprowadził brawurowo Łukasz Miecznikowski z restauracji COCO
  • Spacer oraz pokaz autorski gotowania poprowadził brawurowo 31 maja szef kuchni gdyńskiej restauracji COCO - Łukasz Miecznikowski, zaś tematyka pokazu była sprofilowana pod miłośników kuchni wegetariańskiej i azjatyckiej. Tytuł pokazu:
  • "Dania Vegetariańskie w azjatyckim stylu. Warzywa nie muszą być nudne!!!" 
  • 28 czerwca - Pokaz kuchni kaszubskiej i gdyńskiej - Karczma u Borowej Ciotki
  • 16 sierpnia, godz. 12:00 - "Gotujący muzycy" - autorski spacer kulinarny oraz pokaz gotowania znanych muzyków z zespołu "No Limits" oraz szefów klubu
    "U Muzyk'uff"
     - pokaz LIVE Cooking - spacer pod hasłem kuchni otwartej - fusion, łączącej inspiracje kulinarne z muzycznymi. Po raz pierwszy w czasie pokazu zestawimy kreację kulinarną z opowieściami muzycznymi.

Pokazy kulinarne - LIVE cooking w 2015 r. (pierwsze zaplanowane)

  • 23 maja -  "Mała Ukraina" pokaz kulinarny ze spacerem - szefów kuchni restauracji kuchni ukraińskiej/krymskiej z ulicy Świętojańskiej
  • 29 czerwca - Kulinarne Show - pokaz LIVE Cooking przed Halą Rybną (szef kuchni jednej z czołowych restauracji w Polsce - lokalu Szlaku Kulinarnego Gdyni), połączony ze spacerem kulinarnym po wybranych stoiskach proucentów lokalnych i regionalnych na Placu Targowym oraz zespole miejskich Hal Targowych. 

 wkrótce informacja o kolejnych pokazach, zapraszamy do śledzenia strony!