Bazar warzyw i owoców

Produkcja własna z pomorskich gospodarstw

Hale Gdyńskie są od lat największym i najbogatszym bazarem owocowo-warzywnym Trójmiasta.

Walorem bazaru jest skupienie w jednym miejscu świeżych, wyselekcjonowanych produktów od lokalnych rolników. Klienci nie uświadczą tutaj sztucznych, plastikowych jarzyn i owoców o bezwonnym zapachu. Wysoką jakość i różnorodność asortymentu potwierdzają robiący zakupy na halach szefowie kuchni z gdyńskich restauracji, celebryci, zagraniczni turyści oraz mieszkańcy Trójmiasta i okolic. Stoiska zachęcają nie tylko eksplozją kolorów, zapachów i smaków. Oferują regionalny asortyment, wpisujący się w tradycje kulinarne Kaszub i Kociewia. To najodpowiedniejsze miejsce dla wszystkich, którzy podążają za najnowszymi trendami kulinarnymi.

Na stoiskach można uzyskać cenne porady i przepisy kulinarne. Ich gospodarze to często kupcy związani z halą od wielu lat: 

  • Czesław i Teresa Grzybowscy gospodarstwo rolne - Kosakowo (Plac Targowy, stoisko 105, 106)
  • Marian Stenzel Gospodarstwo rolne - własna uprawa, Pępowo, ul. Lipowa 49 - warzywa, owoce (Plac Targowy, stoisko 109)
  • Brygida Zmysłowska - popularna Pani Gisia - prowadzi stoisko na Halach Targowych od ponad 30 lat. Zaopatruje się w towar tylko u sprawdzonych dostawców (Plac Targowy, stoisko 230) 
  • Marek Litwin - wieloletni kupiec, którego cechuje szeroka wiedza w temacie właściwości i odmian owoców i warzyw. Klienci cenią w nim także otwartość oraz poczucie humoru (Plac Targowy, stoisko: 129, 235, 236)
Ławy warzywne oraz stoiska na Placu Targowym ze świeżymi jarzynami oraz owocami są prowadzone przez doświadczonych kupców i rolników. Klienci cenią sobie pochodzenie produktów z lokalnych, ekologicznych gospodarstw. Jest to jedno z nielicznych miejsc w Trójmieście, gdzie dostać można, mi.in.: kilka odmian szparagów z Kaszub, armotyczną kaszubską truskawkę oraz borówkę i jagody z Lasów Tucholskich:
  • Krzysztof i Bernadeta Reducha - własna uprawa, Gdynia Chylonia ul. Pucka 151 - warzywa, świeże zioła (ławy warzywne)
  • Marian Rybakowski - własna uprawa - warzywa i owoce z Kaszub (ławy warzywne)
  • Handel obwoźny Rumia - warzywa sprowadzane od rolników z Kaszub: ziemniaki stare - Żukowo i Kościerzyna, rzodkiewka, sałata, ogórek szklarniowy - okolice Pucka (ławy warzywe)
  • Tadeusz Koss Gospodarstwo rolne - własna uprawa, Gdynia Dębogórze  - warzywa i owoce (stoisko czynne od listopada do maja), (ławy warzywne)
  • Wiesław Magrian Gospodarstwo rolne - od 40 lat na hali. Własna produkcja, Czeczewo - marchew, kapusta, włoszczyzna, buraki, ziemniaki (ławy warzywne)
  • Mieczysław Małek Warzywa od rolnika - własna uprawa, Gdynia: kapusta i ogórki kiszone, ogórki małosolne (Plac targowy, stoisko 119)
  • Ewa Różycka Handel detaliczny artykułami rolno-spożywczymi (od 26 lat na hali)- Kosakowo, ul. Wiejska 68 - własna uprawa: pomidory, szczypior, rzodkiewka, sałata, ogórek gruntowy, truskawka, bób, fasola szparagowa (Plac Targowy, stoisko 41)
  • Marian Stenzel Gospodarstwo rolne - własna uprawa, Pępowo, ul. Lipowa 49 - warzywa, owoce (Plac Targowy, stoisko 109)
  • Alicja Szleller - warzywa i owoce z Kaszub (Plac Targowy, stoisko 120)
Fotografie autorstwa: Moniki Michałek, Jarosława Wójcika i Tomasza Kozieła - konkurs fotograficzny "Zakupy z ludzką twarzą" 2018 r.