Targowisko - bazar przed halami miejskimi to jedno z najbardziej charakterystycznych miejsc kojarzonych z obiektem Miejskich Hal Targowych w Gdyni. Na bazar przyjeżdżają głównie gospodynie i rolnicy z Kaszub i Kociewia, sprzedający świeży nabiał własnego wyrobu, miody z lokalnych pasiek, a także grzyby, marynaty, zbierane w lasach grzyby i owoce leśne. Ważną cechą transakcji są negocjacje cenowe, a także pogawędka z gospodyniami, które chętnie opowiadają o każdym z własnych produktów oraz miejscu jego pochodzenia i wytworzenia. Przy odrobinie szczęścia, otrzymamy także przepis na udaną marynatę czy np. sałatkę warzywną.
Najczęściej sprzedawane produkty gospodarskie na targu:
- Miody z własnych pasiek
- Konfitury
- Jaja
- Kurczaki i gęsi
- Suszone grzyby
- Twaróg
- Masło i śmietana z własnego wyrobu
- Mleko z małych gospodarstw
- Marynaty (m.in. grzyby marynowane, szczaw)
- Czosnek, majeranek, chrzan
- z konkursu fotograficznego "Zakupy z ludzką twarzą" z przełomu lat: 2018 - 2020. Autorzy: Monika Michałek, Ewa Tulińska
- z warsztatu fotograficznego "Flower BLICK" (Festiwal Kwiatów - Flower Lovers 2020). Autorka: Julia Motylińska
- fotorelacja z festiwalu "Flower Lovers", 2019 r. Autor: Krzysztof Winciorek