Piekarskie fantazje

Pieczywo i słodkości prosto z pieca

Jakość i świeżość pieczywa sprzedawanego na Halach Targowych, bardzo często decyduje o przywiązaniu klientów do regularnych odwiedzin Hal. Świeżość i chrupkość bułek sprzedawanych w pawilonach -piekarniach stała się już prawie legendarną cechą oferty Hal Targowych. Przepis na proste, udane śniadanie? Świeże bułki z piekarni na Hali, posmarowane wiejskim  masłem zakupionym od gospodyni kaszubskiej z bazaru przed Halą oraz wyśmienitym miodem z jednej z ekologicznych pasiek regionalnych. 

  • Cukiernia ROGALIK (stoisko nr 111, Plac Targowy) - gdyńska piekarnia oferuje różne rodzaje chleba oraz smakowite ciasta i ciastka. Klienci odwiedzający Hale Targowe przychodzą tu specjalnie po chrupiące bagietki i chleb pasterski.

  • Piekarnia - Cukiernia MERSA (stoisko nr 113, Plac Targowy) - w ofercie szeroki wybór pieczywa oraz słodkich wypieków. Jednym z hitów cieszących się dużą popularnością wśród klientów jest gwarek - chleb mocnoziarnisty z gryką. MERSA zdobyła tytuł Najlepszej Piekarni w Sopocie w plebiscycie "Smakosz 2013".

  •  Piekarnia - Cukiernia PELLOWSKI (stoisko nr 204, Hala Płaska) - znana gdańska piekarnia swoje wypieki oferuje nieprzerwanie do 1948 roku, natomiast na Gdyńskie Hale Targowe zawitała dopiero na początku 2014 roku. W ofercie bogaty wybór chleba i bułek oraz słodkie przekąski. Największą popularnością cieszy się chleb żytni na zakwasie, żytnio-pszenny z siemieniem oraz razowy.

  •  Piekarnia PARYSKA J. i D. WROCŁAWSCY (stoisko nr 206, Hala Płaska) - bardzo bogaty wybór pieczywa. Klienci znajdą tu zarówno chleby tradycyjne jak np. oliwski czy firmowy, jak i cieszące się dużą popularnością chleby o właściwościach zdrowotnych - bogaty w błonnik sitkowy czy z amarantusem.

  • Piekarnia (stoisko nr 219, Hala Płaska) - istniejące od lat 70. stoisko oferuje wyroby dwóch gdyńskich piekarni: J. KOZŁOWSKI i B&M Wenta. Hitem są świeże bułki bez polepszaczy, które zdaniem wielu wiernych klientów są najlepsze na całych Halach.

  • Piekarnia PIOTR GOTOWAŁA (stoisko nr 220, Plac Targowy) - gdyńska, rodzinna piekarnia z tradycją sięgającą dwudziestolecia międzywojennego. Chleb nadal wypiekany jest w piecu z 1936 roku  według starych, sprawdzonych receptur. W ofercie m.in. chleb razowy z deski, oliwski, cebulowy.

  • Piekarnia TRADYCYJNA (stoisko nr 233, Plac Targowy) - szeroki wybór różnych gatunków pieczywa, w tym m.in. popularny wśród klientów Hal Targowych chleb razowy na naturalnym zakwasie, oliwski oraz pszenno-żytni baltonowski.

  • Piekarnia - Cukiernia KRÓLEWICZANKA (stoisko nr 342, Plac Targowy) - w ofercie piekarni z Kamienicy Królewskiej obok pieczywa (m.in. prawie kilogramowy chleb kaszubski duży czy  sprint - chleb z żeńszeniem) można znaleźć ciasta na wagę oraz duży wybór ciastek i słonych przekąsek.