Piekarskie fantazje

Pieczywo i słodkości prosto z pieca

Jakość i świeżość pieczywa sprzedawanego na Halach Targowych, bardzo często decyduje o przywiązaniu klientów do regularnych odwiedzin Hal. Świeżość i chrupkość bułek sprzedawanych w pawilonach -piekarniach stała się już prawie legendarną cechą oferty Hal Targowych. Przepis na proste, udane śniadanie? Świeże bułki z piekarni na Hali, posmarowane wiejskim  masłem zakupionym od gospodyni kaszubskiej z bazaru przed Halą oraz wyśmienitym miodem z jednej z ekologicznych pasiek regionalnych.  Oferta piekarnicza hal charakteryzuje się również połączeniem tradycji w sposobie wytwarzania w lokalnych manufakturach i najnowszymi trendami kulinarnymi.

  • Sztuka Chleba (stoisko nr 119 "Hale Lokalnie", hala płaska) - chleb na naturalnym zakwasie urozmaicony ziarnami, otrębami i autorskimi dodatkami, tj. złoty len. Pieczywo jest wytwarzane w Gdyni - Orłowie, na bazie zakwasu receptury hiszpańskich wypieków tradycyjnych.
  • Naturalne pieczywo i wyroby (stoisko 265, hala płaska) - bogata oferta naturalnego pieczywa z Kaszub - z krótkim składem, a także ciasta, ciasteczka wypiekane na maśle, bez dodatku drożdży i sztucznych konserwantów. Hitem wśród klientów jest chleb na żytnim i gryczanym zakwasie oraz bułeczki buraczane i z dodatkiem świeżych malin. Stoisko stale odwiedzają szefowie gdyńskich restauracji, a pyszny chleb znajduje się w stałej ofercie dodatków karty restauracji "Bliżej" na placu Kaszubskim.
  • Cukiernia ROGALIK (stoisko nr 111, Plac Targowy) - gdyńska piekarnia oferuje różne rodzaje chleba oraz smakowite ciasta i ciastka. Klienci odwiedzający Hale Targowe przychodzą tu specjalnie po chrupiące bagietki i chleb pasterski.
  • Piekarnia Tyrolska (pawilony numer 268-269, hala płaska) - produkty oparte są na sprawdzonych recepturach, bez polepszaczy, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Pieczywo i wyroby słodkie. Piekarnia działa na halach już od kilku lat.

  • Piekarnia - Cukiernia MERSA (stoisko nr 113, Plac Targowy) - w ofercie szeroki wybór pieczywa oraz słodkich wypieków. Jednym z hitów cieszących się dużą popularnością wśród klientów jest gwarek - chleb mocnoziarnisty z gryką. MERSA zdobyła tytuł Najlepszej Piekarni w Sopocie w plebiscycie "Smakosz 2013".

  •  Piekarnia - Cukiernia PELLOWSKI (stoisko nr 204, Hala Płaska) - znana gdańska piekarnia swoje wypieki oferuje nieprzerwanie do 1948 roku, natomiast na Gdyńskie Hale Targowe zawitała dopiero na początku 2014 roku. W ofercie bogaty wybór chleba i bułek oraz słodkie przekąski. Największą popularnością cieszy się chleb żytni na zakwasie, żytnio-pszenny z siemieniem oraz razowy.

  •  Piekarnia PARYSKA J. i D. WROCŁAWSCY (stoisko nr 206, Hala Płaska) - bardzo bogaty wybór pieczywa. Klienci znajdą tu zarówno chleby tradycyjne jak np. oliwski czy firmowy, jak i cieszące się dużą popularnością chleby o właściwościach zdrowotnych - bogaty w błonnik sitkowy czy z amarantusem.

  • Piekarnia ANDRZEJ SZYDŁO (stoisko nr 219, Hala Płaska) - świeże pieczywo i wyroby z Gdańska.
  • Piekarnia PIOTR GOTOWAŁA (stoisko nr 220, Plac Targowy) - gdyńska, rodzinna piekarnia z tradycją sięgającą dwudziestolecia międzywojennego. Chleb nadal wypiekany jest w piecu z 1936 roku  według starych, sprawdzonych receptur. W ofercie m.in. chleb razowy z deski, oliwski, cebulowy.
  • Piekarnia TRADYCYJNA (stoisko nr 233, Plac Targowy) - szeroki wybór różnych gatunków pieczywa, w tym m.in. popularny wśród klientów Hal Targowych chleb razowy na naturalnym zakwasie, oliwski oraz pszenno-żytni baltonowski.
  • Piekarnia MAZUREK (stoisko nr 213, Hala Płaska) - szeroki wybór wypieków oraz wyrobów cukierniczych z Pucka.